Elektrik şebekesi ile birlikte çalışan bir sistemdir. Elde edilen elektrik enerjisi yetmeme durumunda şebekeden beslenebileceği gibi, fazla enerjiyi de şebekeye gönderebileceksiniz. Elektriği ücretsiz hale getirmekten ziyade, birçok konutta on grid sistem kullanan kullanıcılar, şebekeye gönderdikleri enerjiden kaynaklı ödeme bile alıyorlar. Şebekeden kullanılan elektrik %90 ile %100 oranında düşebiliyor. Kendini kısa sürede amorti ettiğinden ve çevre dostu olduğundan kaynaklı her sene kullanım oranı sürekli artış gösteriyor. Bu tarz sistemlere genellikle akü bağlanmamaktadır.
Türkiye de güneş enerjisi talep oranı her yıl çok fazla artmaktadır. Yaklaşık olarak 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjiye 800 milyar dolarlık yatırım beklenmekte. Türkiye’de toplam yenilenebilir enerji üretim kapasitesi 2010 yılında 17 bin 369 MW iken, 2019 yılında bu değer 44 bin 587 MW’a yükseldi.
Firmadan almış olduğumuz On Grid Güneş enerji sisteminde 5. yılımıza girmek üzereyiz, hiç bir sorun yaşamadığımız gibi yapmış olduğumuz masrafı hesaplarımıza göre bu senenin sonunda çıkartmış olacağız. Biz 6 sene de amorti ettiğimiz sistemi, alırken ortalama 7 sene şeklinde hesap etmenizi tavsiye ederim. Elektrokent’ e teşekkürü borç bilirim
On Grid sistemler de güneş panelleri gündüz boyunca güç üretmeye devam edecektir. Bu gücü anlık kullanabileceğiniz gibi, kullanmadığınız fazlalık enerjiyi de şebekeye aktarılabilirsiniz. Herhangi bir zamanda sistemin güç üretimi durursa ki bu genellikle havanın kararmış olduğu durumlardır, bu seferde şebekeden kullanıma devam eder. Bu sayede kesintisiz bir şekilde enerji kullanımınız olur. On-grid sisteminin en büyük avantajlarından bir tanesi de şebekeye göndermiş olduğunuz fazlalık enerji hesaplanır ve faturanızın bakiyesinden düşer. Hatta bazen fazla bakiye bile verecektir. Elektrik faturanızda çok ciddi anlamda bir düşüş gözlemleyeceksiniz. Şebekeye bağlı bir güneş enerji sistemi kurmadan önce daima evinizin enerji tüketimini, güneşi görme potansiyeli, evinizin kullanılan cihazlarının elektrik hesaplaması gibi birçok hesaplama yapılmalıdır ki, bu hesaplamalar sayesinde, doğru bir sistem kurulabilsin. Bunun için muhakkak bu işte tecrübeli, uzman ekibe sahip firmalar ile iletişime geçmelisiniz. Bu sektörde firmamız uzun süre profesyonel hizmet vermektedir.
Güneşten gelen ışınlar elektriğin üretildiği güneş panellerine düşecektir. Güneşten gelen bu doğru alım inverter yardımıyla alternatif akıma dönüştürülür ve sonrasında son kullanıcıya ulaşır. Bu aşamaya kadar tüm güneş sistemleri ile işlemler aynıdır. Fark bu adımdan sonra oluşmaktadır. Ürettiğimiz elektrikte ekstra enerji için iki yol vardır: