Güneş Panelleri Hakkında Merak Edilenleri Cevapladık

Güneş Panelleri SSS

Güneş Paneli Kurmak Avantajlı mı?

Güneş pili paneli, güneş elektrik paneli, fotovoltaik (photo-voltaic – PV) panel veya sadece güneş paneli, ismi ne olursa olsun, hepsi tek bir anlama geliyor, güneşten alınan enerjinin elektrik enerjisine çevirmeye yarayan paneller. Üzerindeki hücreler sayesindeki güneşin ısı ve ışığını soğuran bu paneller, fotovoltaik doğru akım oluşturur.  

Güneş Panellerinin Elektrik Üretimi Ne Düzeydedir?

Off Grid Sistemler Ankara - Güneş Panelleri

Güneş panellerindeki elektrik üretimi güneşin konumuna göre değişkenlik göstermektedir. Mevsimine göre veya güneşin açısına göre elektrik üretimi farklılaşmaktadır. Bununla birlikte panelin özelliği de üretilen elektrik miktarını etkilemektedir. Genel ve birim enerji miktarları referans alındığında 1kW’lık fotovoltaik silikon sistem (100 W), güneşin en verimli olduğu zamanda 1 kW elektrik üretme olanağına sahiptir. Türkiye’de ortalama 7 saat güneşlenme mümkündür, bundan yola çıkarak ortalama yılda 2190 kW enerji üretilebilir. Bu hesaptan ortalama 190 kW’lık kayıpları da düşmek gerekmektedir. 

Güneş Panelinin Evde Verimliliği Nedir?

Ortalama ev ortamındaki güneş panellerinin verimliği 300 W’a kadardır. Bu hesap günde 1 saat güneşlenme olması durumu için geçerlidir. 300 W’lik panel, 0,3 kW elektrik üretir. 7 saatlik güneşlenme olması durumunda 2,1 kW elektrik üretilecektir. Bir panelin boyutu 160×120 cm’dir. Bu üretim tüketimle kıyaslandığında (Türkiye ortalama elektrik harcaması 10 kW) 5-6 adet 300 W’lık güneş paneli bir evin günlük elektrik tüketimini karşılayabilir. 

Güneş Paneli Nelerde Kullanılır?

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında en çok tercih edilen güneş enerjisi, çok farklı alanlarda kullanılır. Dünya küresel ısınmayla ilgili sıkıntılara karşı yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelirken, güneş enerjisinin kullanım alanı her geçen gün artmaktadır. Hemen hemen her sektörde kullanılan güneş enerjisi, güneş pilleriyle hayatımıza girmiş giderek kullanım alanlarını genişletmiştir. Hesap makinaları, kol saatleri yıllar öncesinden bu teknolojiyle tanışmıştır. Aynı zamanda uydularda, trafik ve sokak lambalarında kullanılan güneş enerjisi, paneller sayesinde elektrik ve ısı üretiminde de kullanılmaktadır. Evler, alışveriş merkezleri, iş yerleri, karayolları, Pazar yerleri, fabrikalar, özellikle güneşin yoğun olarak alındığı yerlerde etkin olarak bulunmaktadır.  

Güneş Paneli Nasıl Seçilir?

Güneş paneli seçerken çeşitli değişkenleri göz önünde bulundurmak gerekir. İhtiyaç duyulan enerji, altyapı olanakları, tasarım ve bütçe dikkate alınmalıdır. Öncelikle bir uzmandan destek almak iyi bir başlangıç olabilir. Panellerin teknik özellikleri, standartlara uyumu, hangi testlere tabi tutulduğu, panel hücre menşei, üreticinin referansları, garanti kapsamı ve kurulacak alanın özellikleri sizin bütçenizle uyumlu olacak şekilde belirlenmelidir. Güneş panellerinin Watt gücü dikkate alınması gereken bir husustur. 

Güneş Panelinin Maliyeti Nedir?

Güneş panellerinde maliyet hesabı, üretebildikleri enerji ile yatırım maliyetleri kıyaslanarak yapılır. 1 Watt’lık enerji üretimi için ödenen rakam baz alınır. Teknolojinin hammaddesinin büyük bir bölümü ithal olduğundan genelde fiyatlar Dolar bazlı olarak belirlenir. Maliyet hesabı yapılırken ürün kalitesi ile hücre tipine özellikle dikkat edilmelidir. Amaca en uygun panel seçimi yapılmalı ve mikro çatlaklar içeren B kalite panellere yönelinmemelidir. Bu paneller yüzde 10-15 daha ucuz olmakla beraber verimlilik düşüşü yüzde 50-60 seviyesindedir. Bu nedenlerle kriter sadece maliyet olmamalıdır. 

Güneş enerji panelleri ve ekipmanları için bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diğer elektrik ve elektronik malzemeler için Türkiye’nin elektrik mağazası Elektro Kent mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.  

Firmamız Ankara merkezli olup, Ankara ve çevre illere kurulum hizmeti vermekteyiz. Panel sistem ekipmanlarını Tüm Türkiye ye göndermekteyiz.