Fotovoltaik panel hakkında bilinmesi gereken herşey

Fotovoltaik Panel Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Fotovoltaik panel nedir?

Güneş pili paneli, güneş elektrik paneli, fotovoltaik (photo-voltaic – PV) panel veya sadece güneş paneli, ismi ne olursa olsun, hepsi tek bir anlama geliyor, güneşten alınan enerjinin elektrik enerjisine çevirmeye yarayan paneller. Üzerindeki hücreler sayesindeki güneşin ısı ve ışığını soğuran bu paneller, fotovoltaik doğru akım oluşturur.  

Fotovoltaik Panel Teknik Özellikleri Nelerdir?

Fotovoltaik panel, güneş hücrelerindeki elektronları fotonlar yardımıyla atomlarından ayrıştırır. Ayrıştırma sayesinde elektrik üretilir. Panellerde bulunan silikon hücreler güneş ışığını soğurarak iletken özellikleri sayesinde elektrik üretiminde çalışır. Işık bir aynı zamanda bir ametal olan silikon hücresiyle karşılaştığında, hücrenin bünyesinde bulunan elektronları harekete geçirir ve doğru akım başlar. Bu fotovoltaik (PV) etkisi olarak tanımlanır. Aynı zamanda silikon hücreler de fotovoltaik hücreler olarak bilinir. Bununla birlikte oluşan doğru akım tek başına güç veremediğinden, enerji paneldeki ekipmanlara iletilir. Işınlar silikon hücrelerdeki elektronları hareket geçirdiğinde elektronlar paneldeki düğümlerce durdurulur ve kablolarda akım başlar. Bu akım da alternatif akım elektriğine dönüştürülmek üzere paneldeki invertere gider. Inverter doğru akımı alternatif akıma dönüştürür. Alternatif akım, elde edilmek istenen elektrik enerjisi miktarına göre panellerin birbirine seri veya paralel olarak bağlanmasıyla oluşturulur. 

Fotovoltaik Panel Çeşitleri Nelerdir?

Fotovoltaik paneller polikristal ve monokristal olarak ikiye ayrılır. Solar hücre yapısına göre sınıflandırma yapılmıştır.

En çok kullanılan polikristal solar hücre yapılı olanlardır. Maliyet olarak daha uygundur. Bu tip panellerde silikon ham haldeyken eritilip kare hücre şeklinde işlenir. Maliyet nedeniyle daha çok üretilen polikristal paneller, verimlilik açısından bakıldığında dezavantajlı durumdadır. Verimlilik oranı monokristal fotovoltaik panellere göre 13-16 oranında olan polikristal paneller genellikle günlük kullanımda, monokristal paneller ise ileri yüksek teknolojinin uygulandığı uzay istayonları ya da uydular gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bunların performans oranı 15-20’dir. Monokriskal paneller, yüksek verimlilik üreten yüksek dereceli silikonlar kullanılarak üretilir. Maliyetler elbette ki bu panellerde çok daha yüksektir.

Bununla birlikte çok yaygın kullanımı olmayan ince film fotovoltaik paneller de mevcuttur ancak bunların verimlilik oranı yüzde 10 civarında olduğu için tercih edilmezler. Hafifliği, gölgede ve yüksek sıcaklıkta verimliliğin azalmaması gibi özellikleri pozitif görünse de verimsizliği nedeniyle çok fazla alan kaplar ve bu nedenle de yaygın kullanım alanı bulunmaz.

Fotovoltaik Panel Çeşitleri Nelerdir?

Fotovoltaik panel yapısında silikon hücreler ile alüminyum çerçeve bulunmaktadır. Hücreler, 150 ila 300 mikron kalınlığında olduğundan kırılgan bir durum arz etmektedir. Alüminyum çerçeve, yalıtım malzemesi, özel temperli solar cam, Etilen Vinyl Asetat (EVA), hücre – sırt folyosu ve bağlantı kutusunu içeren fotovoltaik panel, alüminyum çerçeve sayesinde gelebilecek fiziksel zararlardan korunur. Çerçeve ayrıca montaj için uygun ortamı sağlar. Alüminyum çerçeve ile cam arasında yalıtım malzemesi vardır. Solar cam temberi sayesinde rüzgar, taş, yağmur gibi fiziksel etmenlerden korunmasını sağlar. Bu cam güneş ışının büyük bir kısmını emilmesini sağlar. Cam, hücreler ve sırt folyosunun arasını dolduran EVA, hücreler tamamen çevreleyen eritilmiş halde panelde bulunur. Sırt folyosu ise panelin en verimli şekilde çalışmasını sağlayan, panelin arka tarafında yalıtım görevi gören bir etmendir. Su geçirmeyen bağlantı kutusu, kablo bağlantılarını ve köprüleme diyotunu barındırır. Köprüleme diyot ise panel hücrelerinde bir arıza olmasını durumunda geri kalan kısmının işlevini sürdürmesini sağlar.

Güneş enerji panelleri ve ekipmanları için bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diğer elektrik ve elektronik malzemeler için Türkiye’nin elektrik mağazası Elektro Kent mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.  

Firmamız Ankara merkezli olup, Ankara ve çevre illere kurulum hizmeti vermekteyiz. Panel sistem ekipmanlarını Tüm Türkiye ye göndermekteyiz.